Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A legénybúcsú legfontosabb kérdései

A legénybúcsú legfontosabb kérdései

A legénybúcsú a lánybúcsúval együtt napjainkra már az esküvő szerves része lett. Képletesen ez az utolsó este, amikor a vőlegény kötetlenül, szabadon bulizhat még egy utolsót, elbúcsúztathatja ifjúkorát, mielőtt férj és családfő válik belőle. Épp ezért illő alaposan megadni a módját.

Az alatt pedig, hogy alaposan megadjuk a módját a legényélet elbúcsúztatásának, nem feltétlenül az emlékezetkiesésig jutó alkoholizálást értjük. Számtalan módon tehetjük igazán különlegessé, emlékezetessé ezt az estét házasulandóként vagy házasulandó barátunk számára.

Mivel a férfiak zömében nem szeretnek órákig keresgélni túl sok információ tengerében, ezért igyekeztünk röviden és tömören összeszedni a legfontosabb dolgokat, amik szükségesek egy jó legénybúcsúhoz.

Ki szervezi a legénybúcsút?

A hagyományok szerint a vőlegény tanúja, de persze más is magára vállalhatja a feladatot, akinek jobb szervezőképessége vagy több ideje van rá. Ha komplexebb rendezvényről van szó, érdemes egymás között felosztani a feladatokat.

Mikor kezdjétek el szervezni?

Minimum 1-2 héttel a tervezett dátum előtt, de ha sok vendég lesz, érdemes már akár hónapokkal előtte megegyezni a dátumban, hogy mindenkinek jó legyen az időpont.

Kiket hívjatok meg?

A kiindulópont a vőlegény, annak legjobb barátja, barátai. Ha van fiútestvér, fiú unokatestvér, akkor illik őket is meghívni, rajtuk kívül pedig azokat a férfiakat, akikkel szoros jó viszonyt, barátságot ápol a vőlegény (régi osztálytársak, gyerekkori barátok, kollégák, nagybácsik, keresztapa stb.). Ha van a vőlegénynek már nagykorú keresztfia, unokaöccse, őt is meg lehet hívni a legénybúcsúra. A későbbi családi kapcsolatok összekovácsolását is elősegíthetjük, ha a menyasszony oldaláról is meghívtok férfi rokonokat, testvéreket.

Mennyien legyetek?

A létszámot meghatározza, mekkora baráti, rokoni társasága van a vőlegénynek, milyen helyszínre mentek, illetve mekkora büdzséből dolgoztok.

Fontos, hogy mielőbb meglegyen a pontos létszám. Ez ugyanis elengedhetetlen a programok, a szállás, valamint az étel-ital ellátást megszervezéséhez, illetve a költségek kalkulálásához is. Ha utazás is szerepel a legénybúcsú programjában, ügyeljetek rá, hogy mindenki számára megoldott legyen az oda- és a visszaút is.

Mikor legyen a legénybúcsú?

Az esküvő előtt 1-3 héttel, hogy legyen idejük a résztvevőknek még regenerálódni is az esküvő előtt. Ez különösen igaz a vőlegényre, hisz neki még más fontos feladatai is vannak a lagzi előtt.

Hová érdemes menni?

A helyszínt nagy eséllyel eldönti az előző kérdés, azaz, milyen jellegű legénybúcsút szeretnénk szervezni. Bérelhette nyaralót, erdei házat, luxus apartmant, ünnepelhettek egyikőtük otthonában, kertjében, de akár a város egyik szórakozóhelyén is. Itt kivehettek egy különtermet, de akár együtt is bulizhattok a szórakozóhely többi vendégével. A békesség érdekében célszerű nem egy helyszínre, sőt kellő távolságra szervezni a lánybúcsútól.

Mit érdemes csinálni?

Egy aranyszabály: Bármit is csináltok, a menyasszony legalább nagyvonalakban tudjon a programokról, így mindenki nyugodtabban tölti az estét.

A programok ezen túl leginkább a vőlegény vérmérsékletén és a baráti társaság stílusán múlnak. A teljesség igénye nélkül íme pár ötlet: kocsmatúra, pókerparti, bowling, biliárd, beerbike, kalandtúra, szabadulószoba, airsoft, paintball, lézerharc, vadvízi evezés, bungee-jumping, sziklamászás, céllövölde, gokart, élményautózás, vitorlázás, búvárkodás, hosszú hétvége valahol, saját playboy villa, kerti parti, luxus házibuli, nagyvárosi bulizás vagy a klasszikus sztriptízbár is szóba jöhet.

Akármit is válasszatok, fontos, hogy a legénybúcsú a vőlegényről szól, így a rengeteg lehetőség közül olyant keressetek, ami az ő ízlésének és kedvének leginkább megfelel.

Mire lesz szükségetek?

A kellékek beszerzése például előnyös, ha egy ember feladata így nem futtok felesleges köröket. Ha sok mindenre van szükség, akkor azonban érdemes ezt a feladatot felosztanotok egymás között. Ilyen az italok, ételek beszerzése, az egyedi legénybúcsú pólók megtervezése, megrendelése, a feladatokhoz szükséges kellékek összegyűjtése. Hogy ez utóbbiak mik, azt a programok és a feladatok határozzák meg. Lásd előző pontok.

Illő a vőlegényt a legénybúcsúja alkalmából meg is ajándékozni. Ez lehet egy különleges ital, egy élménykártya vagy bármi egyéb, ami a vőlegény személyiségét tükrözi. Erről se feledkezzetek el a beszerzőkörutak során!

Miről tudjon a vőlegény?

Leginkább semmiről. Pontosabban két kérdéskör van, amibe érdemes őt is bevonni. Az egyik az, hogy kiket látna szívesen a legénybúcsúján, hisz ő tudja leginkább, kiket tekint a barátainak. A másik pedig a határok meghúzása, azaz mi az, ami még neki belefér és mi az, ami már nem. Ezekkel elkerülhetőek az esetleges kellemetlen pillanatok.

Legénybúcsú dresscode

Az öltözéket, ahogy sok más pontot is, meghatározza a helyszín és a program is. De ha vicces feladatokat is terveztek, esetleg extra kedvezményeknek is örülnétek a rendezvényhelyszínektől, a szingli résztvevőknek pedig ismerkedési lehetőségek is jól jönnének, akkor érdemes egyen pólót csináltatni a legénybúcsúra. Ez mindenki számára egyértelművé teszi a helyzetet és nagyban megkönnyíti az ismerkedést is. Nálunk a viseld.hu webshopjából frankó legénybúcsú pólókat tudtok választani. Lehetőség van teljesen egyedi pólókat is készíttetni.

Fontos, hogy a vőlegény kiemelkedjen a tömegből és tiszta legyen: ő már foglalt, de a csapat többi tagja szívesen gyűjt telefonszámokat. Ezeket az egyedi pólókkal tudjátok a legjobban jelezni a környezet felé.

Ki fizet?

Erről a kérdésről megoszlanak a vélemények. Van, aki úgy gondolja, hogy a vőlegény hívja meg ilyenkor barátait, hogy töltsék vele utolsó szabad estéjét. Sokak szerint viszont a legénybúcsúra meghívottak dobják össze a pénzt. Magyarországon inkább ez utóbbi a jellemző. Fontos, hogy úgy állítsátok össze a programokat, hogy annak költségei elosztva a résztvevők számával, mindenki számára még jó szájízzel vállalható összeg legyen.